door Warner B. Banga  &  Piet de Haan

In Dokkum wordt sinds kort weer Bonifatiusbier gebrouwen en op de markt gebracht. De geschiedenis van het Dokkumer bier lijkt op de geschiedenis van de stad Dokkum. Het brouwen en drinken van bier is bijna zo oud als de mens zelf. In de Bonifatiusstad is die biertraditie annex aan de Bonifatiusbron of -fontein.

Warner B. Banga en Piet de Haan, twee ‘sneupers’  van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland, onderzochten op verzoek van de stichting Dockumer Biergilde het bierbrouwen in Dokkum door de eeuwen heen. Zij haalden uit eeuwenoude archieven de rijke historie van bierbrouwersstad Dokkum uit de vergetelheid. Verbluffend veel feiten en gegevens over het bierbrouwen in de noordelijkste stad van Nederland; en dat al sinds 754…

Hoewel er door de initiatiefnemers met een vette knipoog naar de geschiedenis wordt gekeken, is het brouwen van een Dokkumer ‘Bonifatius-bier’ veel meer gestoeld op historische traditie dan de doorsnee bierdrinker zal vermoeden en is het zeker historisch verantwoord deze biersoort aan de naam van de heilige te verbinden. Door veel bekende, maar ook veel nieuwe en onbekende gegevens en verhalen boven water te halen, wordt het nieuwe bierbrouwen in Dokkum zo in een historische context geplaatst.

‘Alles wat út Dokkum komt dat suupt!’ Met mate gelukkig, dat wel, maar dat leggen de schrijvers in dit boek haarfijn uit.

Deze uitgave werd – voor deze lage verkoopprijs – mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van vele Dokkumer bedrijven en instanties.

Indeling van het boekwerk:

– Bonifatiusbier brouwen

– Bier als volksdrank

– Bonifatiusstad

– Water uit de ware fontein

– Bierbrouwers in Dokkum

– Dockumer Bierbrouwersgilde

– Bierdragers & andere bierberoepen

– Dokkumer brouwerijen

– Ruzie & verval

– Brouwersfontein & -dobbe

– Nieuwe biertraditie

BOEKGEGEVENS:

  • 452 bladzijden
  • formaat 21 x 30 x 3,5 cm
  • gewicht 2,5 kg ( ! )
  • geheel full colour / hardcover
  • rijk geïllustreerd met unieke foto’s
  • met complete geschiedenis van 20 brouwerijen
  • achterin namenindex Dokkumer brouwersfamilies
  • ISBN/EAN 9789081177184
  • verkoopprijs   AANBIEDING NU € 15

Verzend- en handlingskosten (inclusief verpakking en porto) zijn € 5,00
Uw bestelling zelf ophalen in Dokkum is natuurlijk gratis!
Als u dat aangeeft bij ‘Verzending’, dan zorgen wij dat het na betaling klaarligt.