door Akke Brouwer & Corry Boelens

Akke Brouwer schreef een poëtisch document onder de titel ‘PLEATSPETEAR’. De bundel gaat over de geschiedenis van het landschap en de teloorgang van het boerenbedrijf in Noordoost-Fryslân: het wekt de plattelandscultuur op een unieke manier tot leven.

Aan ‘PLEATSPETEAR’ is tevens een programma van voordrachtskunst en muziek verbonden, dat na de corona-pandemie in première zal gaan.

De bundel PLEATSPETEAR is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provînsje Fryslân, de Gemeente Noardeast-Fryslân en de Jansen’s Friesche Stichting.

Het programma PLEATSPETEAR geeft in woord en klank een beeld van het boerenleven op het Friese platteland door de eeuwen heen. De gedichten zijn geschreven op een historisch boerenerf in Hantumhuizen waar vanaf 1435 de Elinga- of Heringastate stond en waar in de loop der tijd vele kop-hals-rompboerderijen hebben gestaan. Op deze plek waar akkerbouw en veeteelt bedreven werd, werd onder andere historicus Ds. J.J.Kalma geboren.

Akke Brouwer uit Hantum kreeg van de huidige eigenaar Minne van Oosten de gelegenheid om in de leegstaande boerderij gedichten te schrijven. Zij liet zich inspireren door de plek en haar vroegere bewoners, deed onderzoek naar de historie van de boerderij, het omliggende landschap, het dorp en de kerken in Hantumhuizen.

Haar werk resulteerde in een tweetalig poëtisch historisch document dat wordt uitgegeven door de Stichting Historia Doccumensis. De gedichten ademen een sfeer van nostalgie en zijn vertaald in het Fries in samenwerking met de Friese schrijfster Corry Boelens uit Dokkum. De voordracht kwam tot stand in samenwerking met pianiste Joke Groen uit Hantumhuizen.

De performance gaat in première bij de presentatie van het gelijknamige boekwerk, waarin geschreven tekst in combinatie met historisch beeldmateriaal een blijvend document vormen. Daarna hopen Akke Brouwer en Joke Groen met de performance op tournee te kunnen gaan door heel Fryslân en langs Fryske Kriten om ùtens.

PLEATSPETEAR is opgebouwd uit vier delen elk met vier gedichten in het Nederlands en in het Frysk:

–  IMPRESSIE / YMPRESJE
–  TIJDGEEST / TIIDGEAST
–  GEBEURTENIS / IT BARREN
–  PLEATSPETEAR

BOEKGEGEVENS:

  • 72 pagina’s
  • fullcolour gedrukt / harde kaft (hardcover)
  • rijk geïllustreerd met sfeervolle foto’s
  • formaat 21 x 21 cm
  • achterin uitvoerige achtergrondinformatie bij de gedichten
  • lijst van eigenaren & gebruikers van Elinga- of Heringastate

verkoopprijs € 15,00

PLEATSPETEAR is verkrijgbaar in de Dokkumer boekhandels.

Verzend- en handlingskosten (inclusief verpakking en porto) zijn € 5,00
Uw bestelling zelf ophalen in Dokkum is natuurlijk gratis!
Als u dat aangeeft bij ‘Verzending’, dan zorgen wij dat het na betaling klaarligt.