overset in ut Dokkumers deur Warner B. Banga

In de oorlogsjaren verscheen het ‘jongesboek’ ‘Siderius, de Granaet’, geschreven door de bekende Friese volksschrijver Abe Brouwer. Het werd bij jong en oud een groot succes en Abe Brouwer zou het daarna nog verschillende keren bewerken en opnieuw uitgeven; twee keer in het Fries en een keer in het Nederlands. Maar nooit in de taal van de stad waar het verhaal zich afspeelde, het Stadsfries van Dokkum.

Warner B. Banga is zo’n Dokkumer die zich daar altijd over verbaasd heeft: “Siderius war de held út myn jeugd en faak probearden wij um te overtreffen, mar der binne fanself altyd ‘bazen boven bazen’, su’t we in Dokkum sêge. Ik hew allinug noait begrepen, wêrom Siderius nyt krekt as oans ok gewoan Dokkumers praatte op straat …”
Geen boek verdient het volgens hem dan ook meer om in het Dokkumer dialect gelezen te kunnen worden en voor dat idee kreeg hij binnen Ut Genoatskap foar ut gebrúk fan ut Dòkkumers de handen wel op elkaar.

 

Een tocht terug in de tijd
‘Siderius de Granaet’ in ut Dokkumers is veel meer geworden dan alleen een ‘vertaling’. Allereerst dook Warner Banga in de geschiedenis van het ontstaan van dit jongensboek en de redenen waarom Abe Brouwer het ruim tachtig jaar geleden ‘nyt foar meiskes’ schreef … of toch wel?
Wie was Abe Brouwer eigenlijk en wie is die Dokkumer donderstraal Siderius, waarover hij schrijft alsof het allemaal echt gebeurd is? Veel personages uit het boek hebben werkelijk bestaan en ook de plaatsen, steegjes en straten in het verhaal zijn er nog steeds! ‘Siderius de Granaet’ in ut Dokkumers is een boeiend en humoristisch – want Siderius was de ‘Pietje Bell’ van Dokkum! – verhaal, maar het is bovendien een rijk geïllustreerd boek geworden, een reis terug in de tijd door het Dokkum van Siderius de Granaet.

Verder wordt achter in het boek uitgelegd wat het Dokkumers Stads zo bijzonder maakt.

Voor jong en oud
‘Siderius de Granaet’ in ut Dokkumers verscheen in november 2022, precies 80 jaar na de eerste uitgave en ruim 50 jaar na de tweede ‘op ’e nij fertelde’ Friese uitgave van het jeugdboek door de KFFB, waar opnieuw jong en oud van zal kunnen genieten.

Dankzij steun van de Provincie Fryslân, de gemeente Noardeast-Fryslân (de Wurkgroep Streektaalstipers), de Stifting Frysk Letterkundich Museum en Dokumentaasjesintrum en Het Dokkumer Stadsfonds kost dit gebonden boek slechts € 12,50.

ISBN 978-90-830 666-4-6
192 pagina’s / full colour / hardcover / formaat 15 x 21 cm

verkoopprijs  € 12,50

Verzend- en handlingskosten (inclusief verpakking en porto) zijn € 5,00
Uw bestelling zelf ophalen in Dokkum is natuurlijk gratis!
Als u dat aangeeft bij ‘Verzending’, dan zorgen wij dat het na betaling klaarligt.